Veelgestelde vragen (FAQ)
Hieronder vindt u veelgestelde vragen over stempels, lakstempels en toebehoren. Mogelijk staat het antwoord op uw vraag hier tussen en dat bespaart u een berichtje. Vindt u niet wat u zoekt? Stuur dan gerust een mailtje of maak gebruik van het contactformulier.
Inkt stempels
Waarom zou ik een houten stempel kiezen?
Een zelfinktende stempel heeft een maximale maat en is vrij prijzig als het doel is om af en toe een afdruk te maken. Een houten stempel daarentegen heeft geen limiet in de maat en kan dus voor heel grote stempels gebruikt worden. Zolang deze op een stempelkussen past uiteraard. Veel mensen kiezen dus voor hout omdat het flexibel is in de maatvoering, op een ambachtelijke wijze gemaakt is of omdat het er gewoon fraaier uitziet. Houten stempels zijn zowel rond als vierkant te bestellen.
Voor het lakken wordt een brandmerk aangebracht.
Welke inkt is het meest geschikt voor textiel?
Voor textiel is een inkt nodig die snel droogt, zodat er weinig tijd is om uit te lopen. De inkt moet verder bestand zijn tegen uitwassen in een wasmachine en veegvast zijn. Zorg bij textiel altijd voor een perfect vlakke ondergrond. o.a. Trodat maakt speciale inkt voor textiel.
Hoe houd ik mijn stempels schoon?
Een stempel wordt vaak vies door inktvlekken en kussenwissels. Onze houten stempels worden gelakt om inktvlekken gemakkelijk te kunnen verwijderen. Voor de meeste stempels geldt dat ze eenvoudig zijn schoon te maken met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Hardnekkige vlekken kunnen met alcohol worden schoongemaakt. Houd de alcohol uit de buurt van het rubber, dit kunt u het best ongemoeid laten, tenzij u overstapt naar een andere kleur of zich inkt heeft opgehoopt in de afbeelding. Gebruik hiervoor uitsluitend water en evt een beetje afwasmiddel. Babydoekjes geven ook een goed resultaat.
Hoe wissel ik een stempelkussen?
Het wisselen van een stempelkussen werkt voor de meeste stempels hetzelfde. Meestal kan de stempel vastgezet worden met een lipje of schuifje. Het kussen komt zo vrij van het stempeloppervlak en kan zo gemakkelijk verwijderd worden. Schuif het nieuwe kussen op dezelfde manier in de sleuf en ontgrendel de stempel met de schuif of door de stempel eenmaal in te drukken.
Klik op onderstaande links om filmpjes te bekijken over de Trodat Printy en Professional kussenwissel.
Voor COLOP stempels is de handelswijze nagenoeg identiek.
Accessoires
Wat is het verschil tussen een reservekussen en een stempelkussen?
Een reservekussen is het kussentje wat in een zelfinktende stempelautomaat zorgt voor de beïnkting van het stempelplaatje. De term stempelkussen is een aanduiding voor een doosje met daarin een kussen om losse kussenloze stempels mee te beïnkten.
Links is een reservekussen en rechts een stempelkussen afgebeeld.
Kan ik een reservekussen navullen?
Een reservekussen is het kussen dat in een zelfinktende stempelautomaat gaat. Het is niet nodig reservekussens na te vullen. De kussens slijten na jaren gebruik in en kunnen het best in zijn geheel vervangen worden. U bent er dan zeker van dat de stempel weer klaar is voor jaren gebruik. Sommige stempelinkten (Noris, Trodat, COLOP) kunnen wel worden gebruikt voor het drenken van ongedrenkte reservekussens, maar ook gezien de lage prijs is het beter versleten en uitgedroogde kussens te vervangen.
Hoe vaak verwissel je een reservekussen?
Dit hangt sterk samen met de stempel frequentie. Moeten er dagelijks honderden formulieren goedgekeurd worden? Dan raakt een kussen sneller uitgedroogd en moet vervangen. Dit zal pas na ettelijke maanden nodig zijn. Stempelt u wat minder vaak, dan kan een kussen jaren meegaan. Als de afdruk onduidelijk wordt door het inslijten van het kussen, waardoor het contact vermindert, is het ook tijd het reservekussen te vervangen.
Welk stempelkussen heb ik nodig?
Kies een kussen dat past bij het formaat van uw stempel. Het is niet nodig een kussen van 16cm te gebruiken voor een datumstempel van 4cm breed. Kies de kleur die het best past bij uw toepassing. Moet het opvallen tussen zwarte tekst? Neem dan een rode inkt. Voor adres- en handtekening stempels kiest u bij voorkeur zwart of blauw.
Kan ik een stempelkussen zelf navullen?
Ja, dat kan. Kies bij voorkeur dezelfde kleur inkt als het originele kussen en verspreid de nieuwe inkt over het oppervlak. Maak het kussen niet te vochtig; inkt weghalen is lastiger dan inkt toevoegen! Laat de inkt enige tijd intrekken alvorens de eerste afdruk te maken. Gebruikt u het kussen voor langere tijd niet, leg het dan ondersteboven weg.
Lakstempels
Welk formaat is het best voor mijn lakstempel?
Het formaat van uw lakstempel is afhankelijk van het doel. Voor officiële formulieren zoals oorkondes of aktes is een groot zegel van 3 tot 5cm aan te raden, zodat een wapen of notaris waarmerk goed tot zijn recht komt. Voor hobby doeleinden en trouwerijen kunnen kleinere zegels voldoen, zolang u er voor zorg draagt dat de afbeelding of tekst na afdrukken leesbaar blijft. Een zegel met veel kleine details zal op 2cm doorsnee aan leesbaarheid inboeten vanwege de minimum maat bij het graveerproces. (0,1mm)
Hoeveel zegels haal ik uit een lakstaaf?
Dit hangt af van de grootte van het zegel en het gewicht van de staaf. Giet bij het aanbrengen van een zegel niet meer dan een rondje ter grootte van uw lakstempel op de ondergrond. Zo zorgt u dat u nooit te veel lak gebruikt en dat de hele zegel wordt afgedrukt. Oefen gerust op een glad oppervlak. Mislukt de afdruk, smelt dan dezegel opnieuw en u zult zien dat na een paar keer proberen de resultaten steeds beter worden.
Gutenberg lakstaven zijn zeer geschikt voor officiële documenten.
Wat is beter, een lakstaaf of lakparels?
Ook dit is afhankelijk van de toepassing. Het is niet nodig om voor een hobby project de duurdere lakstaven van Gutenberg te gebruiken, al mag dat natuurlijk wel. Maar wilt u bv een certificaat van echtheid toevoegen aan uw product, dan is het aan te raden om een kwalitatief betere lak te gebruiken. Maak voor een betere hechting het gladde papier van te voren nat op de plek waar degel geplaatst wordt. Lakparels zijn ideaal voor bv enveloppen voor uitnodigingen, omdat deze vaak (niet altijd) in de prullenbak verdwijnen.
Lakparels zijn ideaal voor hobbyprojecten en arts en crafts.
Brandstempels
Welke brandstempel voor wat?
Het benodigde wattage van uw brandstempel hangt sterk samen met het formaat en wat u er mee wilt. Om een grote messing brandplaat gelijkmatig te verwarmen is een hoger wattage nodig dan voor een kleine plaat. Wilt u dus herhaaldelijk een groot logo in hout branden, kies dan voor een zwaarder brandstempel. Deze types warmen tussentijds sneller op, waardoor u minder tijd verliest.
Wanneer gebruik ik een netspanningsregelaar?
De meeste brandstempels zijn geschikt om rechtstreeks in (hard)hout te branden. Echter enkele houtsoorten (denk aan balsa, wat technisch ook een hardhoutsoort is, maar veel zachter van structuur) maar ook plastics, zijn te zacht om met hoge temperaturen te werken. Daarvoor is deze regelaar bedoeld. Deze zorgt ervoor dat het wattage en daardoor de temperatuur verlaagd wordt en zodanig in zachter materiaal, zoals leer, vlees of kurk, gebrand kan worden.
Hoe reinig ik mijn brandstempel?
Mochten er onverhoopt materiaalresten achterblijven in de brandstempel, en wilt u deze reinigen, dan kan dat na verwarmen tot 100 ºC met een zachte (nylon) borstel (geen metaal) of bv een oude tandenborstel.
STEMPELHUIS
Mail uw eigen unieke ontwerp en ontvang een gratis proefdruk!
- Alle stempel toebehoren leverbaar
- Eigen ontwerpafdeling
- Alles op maat gemaakt
- Vanaf €49 gratis thuis
- Gratis advies
Kies uw formaat:
Onderstaande maten zijn lengtematen voor stempels. De hoogte vindt u bij het artikel.
10-20mm
21-30mm
31-40mm
41-50mm
51-60mm
61-70mm
71-80mm
81-90mm
91 en groter
Categorieën
- Datumstempels
- Budget stempels
- Cijferbandstempels
- Stempelautomaat
- Houten stempels
- Kunststof stempels
- Numeroteurs
- Kantoorstempels
- Thema stempels
- Trodat
- COLOP
- Reiner
- Justrite
- Posta
- Reservekussens
- Stempelinkt
- Stempelkussens
- Stempel accessoires
- Alfabet lakstempels
- Lakstempels
- Zegellak
- Hobbystempels
- Stempelsetjes
- Stempelkussentjes
- Occasions
- FAQ